DOMINICAN REBUBLIC

maanantaina, tammikuuta 25, 2016
Nyt oli aika käydä lomakuvien kimppuun ja kertoa teille meidän joululomasta Dominikaaniseen Tasavaltaan, onhan sitä reissua jo muutamaan kertaan haikeudella muisteltukin täällä pakkasen keskellä.

Jos et jaksa lukea koko tarinaa läpi, niin tiivistin loppuun koko reissun hyvät ja huonot puolet sekä jotain hauskoja seikkoja, mitä opittiin tästä saaresta. Toivottavasti kuvien kautta välittyy upeat maisemat ja karibialainen elämäntyyli.

Miksi juuri Dominikaaniseen, on parikin tuttavaa kysynyt reissusta kerrottaessa. Haluttiin lähteä jonnekin lämpimään, missä ois nähtävää ja jotain mitä ei olla ennen koettu. Alun perin ajateltiin metsästää Stockan hulluilta päiviltä hyviä lentoja, mutta sieltä ei löytynytkään mitään meidän aikatauluun sopivaa. Dominikaaninen matkakohteena sopi hyvin yhteen meidän lomapäivien kans ja vaikutti muutenkin mielenkiintoselta, joten päätettiin lähteä sinne.

Dominikaaninen tasavalta on espanjankielinen saari karibian merellä, jonka ehdoton matkailuvaltti on kaunis luonto ja ihana karibialainen elämäntyyli ja lämminsydämiset paikalliset. Valokuvat paikasta ja se leppoisa ja rento fiilis mikä välittyi ihmisten matkakertomuksista sai meidät vakuuttuneiksi varaamaan matkan.

Eka kertaa päädyttiin varaamaan all in clusive pakettimatka Aurinkomatkoilta, sitä kautta saatiin suorat lennot ja just ne päivämäärät matkalle, mitkä meille sopi parhaiten. 

Meidän hotelli Blue Bay Villas Doradas sijaitsi Dominikaanisen pohjoisrannikolla, Puerto Platassa. Hotelli koostui kaks- ja kolmikerroksisista erillisrakennuksista, kahdesta allasalueesta ja puutarhamaisista oleskelualueista. Ranta oli ihan vieressä ja se oli rajattu pelkästään meidän ja vieressä olevien hotellien käyttöön.
All in clusive palvelut sisälsi ruuan hotellin buffetravintolassa, jossa oli yllättävän monipuolinen
valikoima, eikä siihen onneks ehtinyt ihan kyllästyä kahdessa viikossa. Sen lisäksi illallisen sai varattua kolmesta eri tyyppisestä á la carte ravintolasta. Tuskin nyt ihan joka lomalle innostutaan all in clusive hotelleja varailemaan, mutta tälle reissulle se sopi oikein hyvin.

Rannat, kirkkaat vedet ja uskomattoman kaunis luonto on yks Dominikaanisen parhaita puolia. Karibian vitivalkoinen hiekka ja turkoosin sininen meri on todella 9-10 tunnin lennon arvoisia. Finnairin lennot sujui mukavasti, ja olivat hyvästä säästä johtuen molempiin suuntiin myös etuajassa. Lähdettiin matkaan alkuillasta, niin puolet lentoajasta tulikin yön tullessa nukuttua.

Aikaero Suomeen verrattuna on Dominikaanisessa -6h, sinne mennessä ei huomattu suurempaa vaikutusta, mutta kotiin palatessa oli tietenkin hassua totutella taas Suomen aikaan. Onneksi meillä oli viikonloppu aikaa totutella taas unirytmiin, ennen kuin palattiin töihin ja arkeen.

Luonto on Dominikaanisessa ihanan vehreää ja mielettömän kaunista. Tähän aikaan vuodesta siellä on meneillään talvikausi, mikä tarkottaa muutamia sadekuuroja viikossa, +30c asteen lämpötiloja päivisin ja +20c öisin. Ilmankosteus on siellä päin mannerta aika kostea, mutta pohjoisrannikolla tuuli mukavasti, eikä keli ollut kovin tukala. Ilmasto oli siis juuri sopiva tähän aikaan vuodesta lomailuun.

Ensimmäiset lomapäivät oltiin rennosti ja otettiin selvää näkemisen arvoisista paikoista. Kahden viikon lomalla ehtii sopivasti rentoutua ja käydä kiertelemässä kauempanakin, eikä odotettu loma lopu liian lyhyeen. Toisaalta loma kuin loma, niin aina se pienikin irtiotto piristää.Puerto Platan lähellä sijaitsi luonnonpuisto-alue vuoristoineen, jonne päästiin tähyilemään maisemia cablecar-kyydillä. 800 metrin korkeuksissa saatiin kierrellä ja ihailla kauniita maisemia kävellen pitkin polkua ja metsää. Ainoa miinuspuoli näissä nähtävyyksissä on se, että monet, monet muutkin turistit ovat samanaikaisesti liikkeellä, joten aina saa varautua hieman jonottamaan.

Matkan aikana käytiin Samanan niemimaalla, jonne oli rannikkoa pitkin neljän tunnin ajomatka koilliseen. Paikka oli vilkkaampi Puerto Plataan nähden ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Päivän reissuun sisältyi veneajelu lähisaarelle Cayo Levantadolle, jossa oli mielettömät rannat. Sen jälkeen edessä oli ratsastusta ja patikointia vesiputouksille, avolava-autolla ajelua kylissä, ja vierailu paikalliselle viljelmätilalle.Jos oltais tultu reissulle viikkoa myöhemmin, Samanan edustalta ois voinu bongailla valaita! Mutta
tällä reissulla snorklailu sai riittää ja sitä päästiin tekemään kunnolla, kun lähdettiin päivän venereissulle, jossa vierailtiin pienellä hiekkasärkällä keskellä merta, käytiin ihastelemassa mangrovepuita ja nautittiin merestä. Ruuat ja juomat kuului reissuun, aamupala syötiin veneessä ja päivällinen nautittiin saarella, jonne pysähdyttiin pariksi tunniksi. Merta, aurinkoa ja hyvää ruokaa, ihan täydellinen päivä!

Puerto Platassa kierreltiin myös taksikuskin pysähtyessä aina mihin haluttiin. Kaupunki oli kaunis,
mutta kaksistaan turistina kierrellessä kaduilla ei saa hetkenkään rauhaa, kun kauppiaat houkuttelee liikkeisiinsä tutustumaan. Paikkoihin ei ole siis hyötyä lähteä omin päin tutustumaan, samalla tavalla kuin vastaavilla reissuilla esim. Euroopassa riittää kaupungeissa nähtävää ja pystyt itsekseen tutkailemaan paikkoja.

Dominikaanisen tasavallan plussat ja miinukset

+
trooppinen ja vehreä luonto, kauniit rannat ja kirkas vesi
paikalliset ihmiset
takuuvarma lomasää myös talvella ja ihana ilmapiiri
hyvät snorklaus- ja sukeltamismahdollisuudet
siistit ja viihtyisät hotellialueet

-
all in clusive matkojen valta-asema
olemattomasta kierrätysjärjestelmästä johtuvat roskat ympäristössä


Tiesitkö että..
-Dominikaaniset puhuvat espanjaa ja ovat karibialaiseen tyyliin ystävällisiä ja hyväntuulisia turisteja kohtaan
-Yhteen kotitalouteen kuuluu yleensä 3-4 lasta vanhempineen ja asuin neliöitä on yleensä pienen kaksion verran.
-Moottoripyöriä näkyy paljon liikenteessä ja kyytiin mahtuu hyvin 1-3 matkalaista
-Talot rakennetaan vieri viereen kadun varsille ja asukkaat viettävät aikaa paljon ulkona istuskellen
-Koulutusjärjestelmä on pääkaupungin ulkopuolella varsin heikkoa ja useat lähtevät töiden perässä pääkaupunkiin
-Monet hotellit ovat viime aikoina joutuneet lopettamaan toimintansa heikon taloustilanteen vuoksi
-Mamahuana on paikallisten "taikajuoma", jolla saa mielen iloiseksi ja kaikki vaivat korjattua ;)Matkasta jäi kaiken kaikkiaan positiivinen ja rentoutunut olo. Maiseman vaihdos pimeästä talvesta aurinkoiseen saareen, keskellä karibian ja Atlantin valtamerta ja keskittyminen vain kauniiseen ympäristöön teki niin hyvää.

Karibialainen kulttuuri ihastutti, paikalliset ottaa turistit vastaan avosylin, mutta toisaalta kävi myös sääliksi maan köyhät olot ja elintaso. Palkkataso on keskimääräisesti matala, veden käyttöä pitää joillakin alueilla säännöstellä, ihmisiä huolettaa sateiden vähyys, joka vaikuttaa suoraan hedelmien, kaakaon ja muiden trooppisten ruoka-aineiden tuotantoon ja niin edelleen.

Toivottavasti matkailu tänne ihanaan, trooppiseen saareen jatkuu, niin myös paikalliset voivat paremmin ja luonto säilyisi yhtä kauniina, kuin nytkin.

-Nina

Ei kommentteja

Sisällön tarjoaa Blogger.

INSTAGRAM - @ninassusanne

Translate